23 Haziran 2013 Pazar

Yeni başlayanlar için Portekiz 101





Yeni başlayanlar için serimizin ikinci yazısındayız :)

İtalya'yı okumak için burayı tıkalyalım

Portekiz... Sanırım Avrupada hiç etkileşimimizin olmayan tek ülke. Buna rağmen birçok ortak yanımız var :)
Bakalım nelere dikkat etmek gerekiyor Portekiz'de:

Ben Portekiz'de Porto'da okudum ama nerdeyse tüm Portekiz'i gezdim. Ve bunlar da benim nacizane gözlemlerim:

- Portekiz'e benim gibi İzmir'de yaşayanların gelmesi baya bir çetrefilli. Önce İzmir-İstanbul uçuşu sonra İstanbul-Lizbon sonrada Lizbon-Porto. İlla Lizbon Porto arası uçmanıza gerek yok. Trenle ya da otobüsle de gidebilirsiniz. Arası üç buçuk saat. Küçük bir tavsiye eğer İzmir'de yaşıyorsanız Lufthansa'nın Münih aktarmalı uçuşları var: İzmir-Münih-Lizbon şeklinde bazen daha ucuz olabiliyor aklınızda bulunsun.

-Portekizde ulaşım gerçekten kolay. Trenleri konforlu. Trenler ne yazık ki her yere gitmiyor. Tren comboio demek portekizcede. Sitesi cp yani comboio portugues : http://www.cp.pt
Trenin ulaşamadığı yerde otobüsler var. Ama bizim Türkiye'deki otobüslerden biraz farklı. En büyük şirket Rede Expressos :     http://www.rede-expressos.pt/                           
Eğer ispanya'ya falan gitmek isterseniz alsa, eva, internorte gibi firmalarda var. Otobüslerin farkı benim gözlemlerimce otobüsler pek öyle bir mola vermiyor bizim tr'deki gibi. Yiyecek içecek servisi yok. Bir de herkes kendi yerine oturmuyor :)

- Metro sistemi gayet güzel ve kolay anlaşılır. Metrolara biletsiz binmeyin cezası büyük! Özellikle Porto'da yaşıyacak arkadaşlar. Biletsiz bindiniz diyelim. Binmek gayet kolay çünkü turnike yok. ama bir anda görevli gelip kartınızı kontrol etmek isteyebiliyor. Bazen görevlinin size ulaşması saatler sürerken bazen birden iki kişi gelebiliyorlar. Bir arkadaşım biletini okutmayı unutmuş ceza yedi o yüzden dikkat!

-Portekiz deniz ürünleri ile meşhur. Ve genelde balıkları tuzlayarak satıyorlar. Bu tuzlanmış balıkların en ünlüsü bacalheu denilen ve genelde ingilizcesi codfish olana morina ya da sazan balışından yapılan vir yemek. Bu yemeğin zilyon tane çeşidi var. Ben en çok bacalheu com natas yani kremalı olanını sevdim. Denemenizi tavsiye ederim

-Portekiz genel anlamda ucuz diğer Avrupa ülkelerine göre. Ama herzaman olduğu gibi marketten alışveriş yapmak en karlısı. Marketler çeşit çeşit ve tanıdık bir isimde var Dia :) Dia İspanyol markası. Ve burda Dia ve Mini Preço adıyla marketleri var. Fiyatları diğer marketler civarında. Ve ben bir el kremi aldım üzerinde Türkçe yazıyor :) Bu anlamda bu markette gidip bazı ürünleri Türkçesinden okuyup alabilirsiniz. Ama en ucuz marketler bence Froiz ve Pingo Doce.

- İtalyanın aksine restauranlarda oturma parası almıyorlar. Ancak diyelim bir restaurana gittiniz önünüze zeytin, tereyagı vs koydular. Bizim Türkiyedeki gibi bunlar ücretsiz değil. Ekmek bile minik bir fiyatla ücretli. Bunlardan hesabına göre yiyin yoksa benim gibi yemek parası kada böyle ekstralara para verebilirsiniz :)

-Portekiz halkı çok güler yüzlü her zaman yardımcı olmaya çalışan bir halk. Eminim çok seveceksiniz!

Belki ikinci bir yazıda yazabilirim takipte kalın ;)

22 Haziran 2013 Cumartesi

Erasmus Öğrencisi 101

Merhabalar,

Bildiğiniz üzere erasmus mundus öğrencisiyim. İtalya ve Portekizde okudum ve Seneye de Pariste okuyacağım.

Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için ne yazık ki her seferinde vize aldım. Oturma iznine başvurdum. Sürekli sosyal paylaşım sitelerinden kafası karışık bir dolu öğrenci görüyorum. Size yardımcı olması açısından bir kaç açıklama yapmak istedim. Ne nedir ne ne değildir diye (çok basit bir dille anlattım herkes bu işlerle uğraşmamış diye olabilir)

Vize
Vize almanızın ilk nedeni o ülkeye giriş yapabilmektir. Pasaportunuz yeşilde olsa normal de olsa bir dayanağınızın olması gerekir. Vize ilk amaçta bu nedenle gereklidir.
Schengen vizesi dediğimiz vize turistlik amaçlıdır 90 gün kadar geçerlidir.
90 günü aşan tüm kalışlarda ulusal vize almak gerekir. D tipi vizedir bu. Açıklama kısmında Öğrenci yazar. Bu sizin oraya niçin gittiğinizi gösterir. D tipi vizesi aynı Schengen vizesi gibidir. Avrupa birliğinde rahatça gezinebilirsiniz( Birleşik Krallık hariç) Yeşil Pasaportta ne yazık ki 91 günde olsa vize alması gerekmektedir. Beni pasaportum yeşildi 6 ay kaldım, o yüzden vize aldım. Ve bazen okullar vizenin fotokopisini isteyebilir.
Vizede ki giriş sayısı önemlidir. Bu giriş sayısı 1,2, multiple olabilir. Bu Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde geçerlidir. Avrupa Birliği içindeki gezmelerinizde pasaport kontrolüne girmezsiniz, genelde check in de kontrol ederler.
Vize başvurusunda genellikle kabul belgesi, kaldığınız yeri gösteren belge, gelir belgeleri, sağlık sigortası istenir. Bazı ülkeler dil sertifikası da isteyebilirler. Bazı ülkeler uçak bileti isteyebilir (gidiş geliş ya da tek gidiş)
Bu durumda konsolosluğu arayıp sorun rezervasyon kabul ediyorlar mı? Ben İtalya'ya başvururken sadece rezervasyon göstermiştim, bileti almadım.

Oturma İzni
Sanırım en kafayı karıştıran konu bu. Neden oturuma ihtiyacınız olur?

  • Diyelim size 3 aylık vize verdiler siz 6 ay kalacaksınız. Bu durumda oturma iznine başvurmanız gerekir. Çünkü vizeniz bittiğinde ülke dışına çıkmanız gerekir
  • İkincisi giriş haklarıdır. Eğer giriş hakkını bitirmişseniz oturma iznine ihtiyacınız olur.
  • Bazı kuruluşlar oturma izni isteyebilirler (okullar, işyerleri)
Oturma iznine belli bir para ödemeniz gerekir. 6 aylık,1 senelik olabilir. Ülkeden ülkeye ve kişiniz ulusuna göre değişiyor.