22 Haziran 2013 Cumartesi

Erasmus Öğrencisi 101

Merhabalar,

Bildiğiniz üzere erasmus mundus öğrencisiyim. İtalya ve Portekizde okudum ve Seneye de Pariste okuyacağım.

Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için ne yazık ki her seferinde vize aldım. Oturma iznine başvurdum. Sürekli sosyal paylaşım sitelerinden kafası karışık bir dolu öğrenci görüyorum. Size yardımcı olması açısından bir kaç açıklama yapmak istedim. Ne nedir ne ne değildir diye (çok basit bir dille anlattım herkes bu işlerle uğraşmamış diye olabilir)

Vize
Vize almanızın ilk nedeni o ülkeye giriş yapabilmektir. Pasaportunuz yeşilde olsa normal de olsa bir dayanağınızın olması gerekir. Vize ilk amaçta bu nedenle gereklidir.
Schengen vizesi dediğimiz vize turistlik amaçlıdır 90 gün kadar geçerlidir.
90 günü aşan tüm kalışlarda ulusal vize almak gerekir. D tipi vizedir bu. Açıklama kısmında Öğrenci yazar. Bu sizin oraya niçin gittiğinizi gösterir. D tipi vizesi aynı Schengen vizesi gibidir. Avrupa birliğinde rahatça gezinebilirsiniz( Birleşik Krallık hariç) Yeşil Pasaportta ne yazık ki 91 günde olsa vize alması gerekmektedir. Beni pasaportum yeşildi 6 ay kaldım, o yüzden vize aldım. Ve bazen okullar vizenin fotokopisini isteyebilir.
Vizede ki giriş sayısı önemlidir. Bu giriş sayısı 1,2, multiple olabilir. Bu Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde geçerlidir. Avrupa Birliği içindeki gezmelerinizde pasaport kontrolüne girmezsiniz, genelde check in de kontrol ederler.
Vize başvurusunda genellikle kabul belgesi, kaldığınız yeri gösteren belge, gelir belgeleri, sağlık sigortası istenir. Bazı ülkeler dil sertifikası da isteyebilirler. Bazı ülkeler uçak bileti isteyebilir (gidiş geliş ya da tek gidiş)
Bu durumda konsolosluğu arayıp sorun rezervasyon kabul ediyorlar mı? Ben İtalya'ya başvururken sadece rezervasyon göstermiştim, bileti almadım.

Oturma İzni
Sanırım en kafayı karıştıran konu bu. Neden oturuma ihtiyacınız olur?

  • Diyelim size 3 aylık vize verdiler siz 6 ay kalacaksınız. Bu durumda oturma iznine başvurmanız gerekir. Çünkü vizeniz bittiğinde ülke dışına çıkmanız gerekir
  • İkincisi giriş haklarıdır. Eğer giriş hakkını bitirmişseniz oturma iznine ihtiyacınız olur.
  • Bazı kuruluşlar oturma izni isteyebilirler (okullar, işyerleri)
Oturma iznine belli bir para ödemeniz gerekir. 6 aylık,1 senelik olabilir. Ülkeden ülkeye ve kişiniz ulusuna göre değişiyor.





3 yorum:

  1. Oturum konusunda İtalya için ekleme yapayım, 2013 yılbaşından itibaren permesso di soggiorno ücretleri bir hayli zamlandı. 3 ay-1 yıl arasına ortalama 150 euro masraf çıkıyor. Yine italya için (tecrübelerime dayanarak söylüyorum) seyahat sigorta süreniz ne kadarsa, size o kadar sürelik oturum izni veriliyor. tabi öğrenci oturumu 1 yıldan daha uzun süreli verilmediği için, 1 yıldan uzun seyahat sigortası yaptırmanız gereksiz masraf olacaktır.

    YanıtlaSil
  2. Daha da detaylı bilgi alsaydık iyi olurdu oturma konusunda =) mesela belgeler italyanca nereye gidicez nerden başvurucaz bu belgelerde yazan yerlere neler yazacağız =) vb gibi

    YanıtlaSil