9 Ocak 2014 Perşembe

yeni başlayanlar için Fransa 101

Fransa...

Nasıl başlasam bilemiyorum. Parise yaklaşık 25 km uzakllıkta Bures-Sur-Yvette adlı minik bir kasabada oturuyordum.
Bakalım Fransa hakkında izlenimlerim :)

1. Kesinlikle ve kesinlikle Fransızca birazda olsa bilin. Direk Hello diye söze başladığınızdaki yüz ifadeleri ile Bonjour diyerek başladığınızdaki ifadeleri çok farklı. Tamam milliyetçiler. En azından bir iki kelime bilelim.

2. Ben Paris'te yaşadım. Daha öncede kuzeybatıda 1 ay yaşamıştım. Sanırım küçük kasabalar daha iyi. Metropolde her tip insana rastlayabiliyorsunuz. Ve Paris'in metrosunda mümkün oldukça az elinizi değin ve mümkün oldukça sağlığınıza dikkat edin. Çünkü her taraf sidik kokuyor! Metropol oldukça insan sayısı arttıkça evsizler, dışarıda ummumi tuvalet olmasına rağmen metroya işeyenlerin sayısı artıyor. Bu ne bizim ne de sizin suçunuz. Bu devletin uğraşması gereken bir konu. Ama yapmak gereken mümkün oldukça metronun desavantajı olan bakterilerden uzak durmak! Bu açıdan pürel en iyisi...

3. Pariste ulaşım çok kolay. Aşağıda metro ve RER denen banliyö treni haritası. Bunun Paris Pocket adında olanlarını tüm metrodaki gişelerden ücretsiz alabilirsiniz. Bi tane yanınızda olsun aman kaybolmayın!



kaynak: ratpf.

4. Bilet ücreti tek biniş metroya 1.3 euro. 10lu biletle bu fiyata geliyor. Adı carnet diye geçiyor. Eğer banliyöde bir yere gidecekseniz her zone'un fiyatı farklı. Ama isterseniz aylık kartta çıkarabilirsiniz.

Bu durumda yapmanız gereken:
1. Navigo: kartı ücretsiz temin edebilir aylık yükleme yapabilirsiniz.
2. imagineR: bu kart öğrenciler için. iki çeşidi var. ilkokul ve liseliler için olanı ve üniversiteliler için. bunun için form dolduruyosunuz. formu adrese gönderiyorsunuz. ve 1 ay bekliyorsunuz. ücretsiz. ama sorun şu: eğer 1 yıldan az kalcaksanız bu kartı iptal ettirmeniz çok zor. çünkü size abonelik yapıyorlar.

detaylı bilgi: http://www.navigo.fr/

5. bence fransa'daki en zor iş birşeyleri iptal etmek. en basiti carrefour için kart çıkarıyorsunuz. sonra diyelim puan birikiyor. harcamak istiyorsunuz bir sürü engel. 2 ay kart aktive süresi 2 ay puan aktive süresi... kartı iptal ettirmek istiyorsunuz bi dolu problem. o yüzden birşeylere üye olurken, kart çıkarırken dikkat edin!

6.KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE EĞER PARİS'TEYSENİZ SAKIN METROYA TRENE OTOBÜSE BİLETSİZ BİNMEYİN. BİLETİNİZİ YOLCULUĞUNUZ SIRASINDA SAKLAYIN! Cezası 100 euro diye duydum...Bir kere metro çıkışı biletimi okutmamıştım makinaya hemen önümü kestiler. onunda cezaı 35 euro imişte zor kurtardım.

7. Haftasonları ve tatil günleri jeune kart diye bir uygulama var. makinalardan 7 küsür euroya bilet alıp tüm zonelarda bedava dolaşabiliyorsunuz. havalimanları hariç!

8. iki adet havalimanı bulunmakta. biri charles de gaulle kuzeyde bulunuyor. diğeri orly güneyde bulunuyor. ryanair gibi ucuz uçak şirketlerinin uçtupu beauvais otobüsle şehre 1 saat 15 dkka sürüyor. bilginize :)

sanırım iki yazı yapmam gerekecek :D

şimmdilik hoşçakalın :D




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder